Totalul afișărilor de pagină

vineri, 8 mai 2009

Receptor profesional DX

ISS tehnologies ..
Iata ca fara sa vreau am descoperit Inteligenta Sistemului de Selectivitate pentru receptia radio intr-un simplu radio auto .
Aceasta selectivitate consta in calcularea interna a Fi-ului pentru a rezulta o valoare cat mai mica a selectivitatii la radio receptie .. In structura radioului cu ISS pe langa aceasta inteligenta mai avem si 2 pasi ai selectivitatii in mod digital, unul narow dictat din filtrul 1 si impreuna cu filtrul 2 si corectat prin filtrul 3 si winde cand se comuta primul filtru cu ulimul filtru pe FI. Deci aici vorbim de calitate superioara ce nu mai necesita calcul al pierderii din filtrele de selectivitate cand sunt in punte sau in cascada sau calculate cu adaptari RC serie sau cu cu rezistente fata de masa deoarece fiecare intrare si iesire are corectare de amplificare de intermediara .. In seara de 8 mai am luat legatura cu YO3.... un amator care a avut fata in fata un radio auto blaupunkt 6124 si am calculat impreuna cum se TUNEAZA noise detectorul din el exact ce incurca la dx . IN constructie integratul el contine o tehnologie care cu cat scazand semnalul de la statia radio , apare scaderea audio si trebuie crescut nivelul volumului audio . Noi am cautat amplificatoarele interne sa le scoatem functia de cuplare/deculapare cand semnalul este slab si sa rezulte un noise curat pe out cat cuprinde cand nu este antena pusa pe intrare si cand statia se aude slab . Iata ca dupa ore de stat cu ochii in schema sa ajuns la tunare . Pirmul test de fidelitate a fost realizat cu FILTRE de 230X3 , 180X2 si 230X1 . La primul test am ramas uimiti ca semnalele apropiate nu avea plaja mare cum aveau cele analogice pe semnalul din intermediara . Provocand discutie am masurat MPX si am observat ca nivelul de pilot stereo  este in fucntiile de semnal si nu mai este fix si mai ales pe out apare un control automat MPX RDS , deci cu cat semnalul este mai slab rds mai mic in amplitudine in 57khz si pilotul de 19 dispare subit deci din interior ii apare o atenuare . Daca semnalul este slab ex 36db, si codorului stereo ii supramodulam 19khz si rds, v-om observa pe out ca vom avea 19khz aparut iar 57khz nici urma. Insa plaja semnalului emis este inexistenta chit ca are deviatia mai ales daca plasam modulatorul langa o statie apropiata . NICE .
Am ajuns sa vorbim de amintiri de pe vremuri ale radio receptoarelor cu FILTRE facute cu ferite si cu bobine si cu trimeri ce stateai si ii reglai pana ieseau statiile locale cu garjaiala pe audio cat puteai sa ingustezi intermediara din filtrele LC intene. Iata prima chestie ce depasete TUNERUL , Tunerul deja era depasit de amplifcarea interna a BP-urlor Blaupunkt modele 1997-2002 , ce contin pe antena intre 1 sau 3 mosfet de tip s525t sau bf999 , calculate pentru a obtine un GAIN mare si un zgomot mic in amplificare in caz de te departezi sa nu apare problema clasica precum statia radio este receptionata incorect si in valuri.
In lumea dx mai este ceva ce nu sa publicat si nu sa vb dar aici am prins tupeu si dau informatiile :
TUNERUL tunat De JONNJ4H este un prim exemplu al exagerari cu 8 filtre de 110khz . real el spune ca acest kenwood kt6040 este cel mai tare pe lume . NU, catergoric aceta avand loss-uil de 3.8db per filtru * 9 filtre  rezulta 30.4db pentru o intrare de demodulator.. asteas deja extremitati si nu tunari de dx.
Mai spune ca si SKM5N este filtrul de 10.7 de calitate ireprosabila, pardon 10.7230 sau 10.692Mhz , te intrebi de ce nu mai are tune un post de radio radio cand pui asemenea filtre de FI? ! haha pai daca nu citesti ce poncnitoare ai cumparat normal ca-ti lauzi grandomania si tampenia din cap ce-ti pluteste des!

Deci dxul uneori e respecatat alteori exagerat si alteori grandomanizat , vormim de partea habarnismului , punand din o galeata filtre si laudand un LOSS extrem rezultat poate chiar si semi simplfiicat adaugand amplificare de intermediara si pe urma ofand ca apar distorsiunile !
Discutand cu mai multi dx-eri ..integratele ISS sau cele K2I, Sharks raman cele mai profesionale IC-uri de radio receptie actuale , cu mici probleme , ori caldura debitata,  .
73's

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu